dinsdag 14 april 2015

De beste trendstrategieën blinken uit in hun eenvoud


Het Darvas Box Systeem werd ontwikkeld en toegepast door Nicolas Darvas gedurende 1957-1959. De eenvoudige methode zorgt ervoor dat er altijd in de richting van de hoofdtrend wordt gekocht of verkocht.
 
Volgens Darvas gedraagt het koersverloop zich gedurende een opwaartse trend volgens een typisch patroon. Darvas constateerde namelijk dat koersen gedurende korte periode stijgen waarna er veelal een pauze intreedt. De koers fluctueert dan meestal tussen een bepaalde bandbreedte. Het is deze consolidatiefase waarin de Darvas Box zich vormt en wat tevens het startpunt is om posities in te nemen.  De handelsregels zijn als volgt:
 
1.       Koop zodra de koers uit de consolidatie box stijgt. Hierbij geldt dat elke uitbraak uit de consolidatie box een nieuw koopsignaal inhoudt.

2.     Hanteer een strakke stop loss net onder het uitbraakniveau, ofwel wanneer de koers weer terugvalt in de box.  Darvas was van mening dat een uitbraak slechts valide was als de koers verder steeg. Mocht de koers daarna weer uit de box breken dan is dit nieuw koopsignaal.

De originele regels dateren uit 1957. Met zijn boxmethode wist Darvas een initieel vermogen van $25.000 naar $2.000.000 te laten groeien binnen een tijdsbestek van 18 maanden. Een ongelofelijke prestatie, maar hij nam daarbij ook ongelofelijke risico’s. Meestal belegde hij zijn gehele vermogen slechts in een paar aandelen en gebruikte hij ook nog eens margin (hefboom) om zijn posities te vergroten. Gevolg was dat er flinke waarde schommelingen in zijn portefeuille optraden. Desalniettemin incasseerde Darvas relatief kleine verliezen door het gebruik van strakke stop loss!De 4 weken handelsregel werd ontwikkeld door RichardDonchian en heeft bewezen een zeer effectieve basis te vormen voor veel winstgevende trendvolgende handelssystemen. 
De oorspronkelijke regels als volgt worden samengevat: 

1.       Sluit shortposities en ga long (koop) wanneer de prijs hoger is dan de hoogste slotkoers van de 
        afgelopen 4  kalenderweken.

2.       Liquideer een longpositie en ga short (verkoop) wanneer de prijs onder het diepste slotkoers van de afgelopen 4 kalenderweken valt.

De originele regels dateren uit 1950 en werden door Donchian gebruikt voor trading in ‘commodities’,  maar kunnen net zo goed worden toegepast bij het handelen in aandelen en valuta’s.  Deze strategie zorgt ervoor dat men consequent aan de juiste kant staat van iedere grote beweging in een markt. Echter, de strategie geeft ook een laag percentage van winnende trades wat een rechtstreeks gevolg is van het feit dat de meeste markten maar ongeveer een derde van de tijd een trend laten zien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten